Playstation 4 almadan önce bilmeniz gerekenler


Merhaba,
Sony PlayStation 4 almayı düşünüyorsanız, 6-7 aydır kullanan biri olarak bilmeniz gereken birkaç şeyi listeleyeceğim. Almayı düşündüğünüz PlayStation alacağınız ilk PlayStation olacaksa, fazla düşünmeden alın derim. PS3‘ünüz varsa neyi önemsediğinize bağlı olarak bu kesinlik değişebilir. İşte kendimce toparladığım Playstation 4 almadan önce bilmeniz gerekenler.

Playstation 4 almadan önce bilmeniz gerekenler

1.  Sadece tek kol

Screen Shot 2016-01-13 at 22.51.15

Zaten biliyorsunuzdur ya da duymuşsunuzdur, bilinen bir gerçek olmasına rağmen aldıktan sonra öğrenenler de var. PlayStation 4 kutusunun içinde sadece 1 kol var. Ektra bir kol almak isterseniz fiyatı yaklaşık 200 TL.

Belirtmekte fayda var, PlayStation 3 veya diğer kollar bu konsolda çalışmaz.

Peki PlayStation 4 kutusunun içinde ne var?

playstation-4-box-contents

  • PlayStation 4 konsol
  • DualShock 4 kol
  • Kulaklik
  • HDMI kablo
  • Guc kablosu
  • DualShock 4 sarj kablosu (USB – MikroUSB)

2. Online oyun için PlayStation Plus

PlayStation 4 ile gelen Plus üyeliği. Artık online oyun oynamak için bu üyelik şart. Örneğin EA FIFA ile online rakip bulup oynamak isterseniz, bu üyeliğinizin olması lazım. İlk aldığımda en rahatsız olduğum şey buydu. Hem tek kol yüzünden arkadaşınızla karşılıklı oynayamıyorsunuz, hem de online rakip bulmak istediğinizde ekstra üyelik isteniyor.

PlayStation Plus fiyatlari ne kadar?

1 ay, 3 ay ve 1 yıllık üyelikler mevcut. Her periyodun sonunda yenilemeniz gerekiyor.

Şuanki fiyatlar 19.99 TL (1ay), 57.99 TL (3ay) ve 149.99 TL (1yıl) şeklinde.

Screen Shot 2016-01-13 at 22.00.47

PlayStation Plus Avantajları

İşte PlayStation’nin resmi sitesinde yer alan detaylar, bunlardan en sevdiğim her ay ücretsiz oyun verilmesi -bazı oyunlar çok uyduruk olsa da-;

  • PlayStation 4 çevrimiçi çok oyunculu oyun oynama
  • Hiçbir ek ücret ödemeden yılda 24 PS4 oyunu
  • PlayStation Store’da özel indirimler
  • Paylaşımlı Oyun’a erişim: Böylelikle arkadaşlarınız oyunun kopyasına sahip olmasalar bile sizin oyunlarınızı oynayabilir.
  • PS4 oyun kayıtlarınız için 10 GB bulut depolama alanı

3. 500GB veya 1TB Harddisk

PlayStation 4‘ün hard-disk seçenekleri 500GB ve 1TB. Yani en düşük ve en ucuz olan 500GB versiyonunu bile alsanız kapasite açısından bir sıkıntı yaşamazsınız. Çok içerik indiren biriyseniz bile bu problemi yaşayacağınızı sanmıyorum.

 

4. DualShock 4

DualShock-4

PlayStation‘ın yeni konsol kolu olan DualShock 4‘da birkaç yenilik var. Örneğin tam ortasındaki dokunmatik alan. Bu özellik genelde yazma işlemlerinde (arama, mesaj, tarayıcı kullanırken vs) işime yarıyor. Kullanım alanı uygulamadan uygulamaya değişebiliyor, örneğin FIFA 15’te bu alana bastığınızda çalan şarkı değişiyor.

Paylaş butonu da yine yenileklerden biri. Bu butona bastığınızda paylaşım ekranı çıkıyor ve birçok şeyi hızlıca paylaşabiliyorsunuz.

Diğer bir güzel özelliği ise küçük bir hoperlörü olması ve kulaklık girişinin bulunuyor olması. Örneğin ben PlayStation üzerinden Film/Video izlediğimde, kulaklığımı takip sesi sadece kulaklıktan çıkması şeklinde ayarlıyorum. Böylece kablosuz kol elimde olduğu için ve kulaklık ona takılı olduğu için hem rahat hareket edebiliyorum, hem de ses TVden çıkmadığı için sesin yüksek olduğu durumlarda ve saatler komşuları rahatsız etmemiş oluyorum 🙂

Ayrıca online oyun oynarken rakibinizle konuşabiliyorsunuz.

Sarj problemi

Kablosuz PlayStation 3 kollarına kıyasla DualShock 4‘lerde şarj daha çabuk bitebilir. Bunun sebebi de bahsettiğim yenilikler, ve kolun ön kısmında bulunan ışık. Bazı ayarlarla şarj tüketimini indirgeyebilirsiniz. Örneğin kolun kullanılmıyorken otomatik devre dışı bırakılmasını ayarlayabilirsiniz. Ayrıca on bölümdeki ışık ayarı da mevcut.

Güzel tarafı ise çok çabuk şarj oluyor olması.

 

5. Paylasim ve Online Stream

Yukarıda bahsettiğim gibi paylaşım ekranıyla anlık olarak oyundan ekran görüntüleri, video vs gibi şeyleri youtube, facebook gibi mecralara yükleyebiliyorsunuz. Share butonu ile bu ekran hemen karşınıza çıkıyor.

Ayrıca oynadığınız oyunu canlı olarak yayınlayabilir ve takipçilerinize izlettirebilirsiniz. Aynı şekilde diğer yayınları da izleyebilirsiniz.

 

Sonuç

Yukarıda da bahsettiğim gibi eğer illa PlayStation alacaksanız bu PlayStation 4 olmalı. Ama zaten PlayStation 3‘unuz varsa almasanız da olur bence.

Ben aldığımdan beri sadece oyun oynamak için değil, aynı zamanda film izlemek için de kullanıyorum. Özellikle Netflix‘in de Türkiyeye gelmesi ve PlayStation uygulamalarının olmasından dolayı PlayStation ile daha fazla vakit harcamaya başladım.

 

Eklemek istediğiniz bir şey varsa yorum olarak yazabilirsiniz, görüşmek üzere.

, , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: